Blog

Mitől környezetbarátabbak a használt laptopok?

2021.07.22 19:21
Mitől környezetbarátabbak a használt laptopok?

Napjainkban egyre több ember ébred rá a környezettudatosság fontosságára. Ez egy olyan téma, ami mellett nem érdemes elmenni, hiszen a saját és az utánunk következő generációk hosszútávú jólétének fenntartásáról van szó. Azonban az elektronikus kütyük világában, ahol a digitális eszközöket már nem csak szórakozás céljából használjuk, hanem a munkavégzésünk és az életünk elengedhetetlen eszközei is, nem megoldható a teljes lemondás. Szerencsére a számítógépek használata nem zárja ki a környezettudatos életmódot. Az egyik legjobb alternatíva a használt laptop, vagy számítógép vásárlása

 

 

 

 

A használt laptop rosszabb, mint egy új készülék?

Sokak fejében az rögzült meg, hogy egy használt készülék vásárlásakor nem ugyanolyan minőséget kapnak. Pedig ez egyáltalán nem így van. Kevesen tudják, de számtalan olyan cég van, akik idő előtt cserélik le a munkaállományokat. Nem azért mert azok rosszak vagy elavultak lennének, hanem csupán azért, mert piacra jött egy újabb modell.

Holott ezek a “régi” modellek is teljesen jól használhatóak, csak kevesebb bennük az újdonság faktor. Esetleg csak egy kis helyrepofozás kellene nekik.

 

Mitől környezetbarátabb egy használt laptop?

Ha foglalkoztat a környezetvédelem, akkor számodra nem lesz ismeretlen az 5R fogalma (research, reduce, recover, reuse, recycle), azaz újragondolás, csökkentés, visszaszerzés, újrafelhasználás, újrahasznosítás. De mi köze ennek az egésznek a használt laptopokhoz?

Azzal, hogy a használt laptop mellett döntesz, felhasználsz egy olyan eszközt, ami sok esetben a kukában landolt volna. Továbbá a gyártás során keletkezett káros anyagok mennyisége is jelentősen csökken, hiszen nincs szükség egy új darabra.

A használt laptopok az esetek egy jelentős részében minden szempontból kiválóan működnek, tökéletesen használhatók. Miért ne juthatnánk el odáig, hogy egy laptopot az élettartama során jó néhányan felhasználnak és nem az az első gondolat a felhasználás végén, hogy kidobjuk és vegyünk helyette egy másikat?

Arról már nem is beszélve, hogy miért is dobnánk ki a drága notebookot, ha azt pénzért tovább is tudjuk adni másoknak, ezzel is nyerve az üzleten? A használt autót se dobjuk ki a használat után, hanem tovább értékesítjük valamilyen módon.

A zöld gondolkodás szerencsére egyre trendibbé, egyre elterjedtebbé válik. Kezdünk ráébredni arra, hogy mindannyiunk kezében ott vannak azok az eszközök, amelyek segítségével hozzá tudunk járulni a globális helyzet javításához. Mi magunk is lehetünk a változás.

 
Ezért arra bíztatunk, hogy amikor laptop és PC vásárláson gondolkodsz, akkor adj helyet a fejedben a használt daraboknak is. Megvannak a maguk elvitathatatlan előnyeik és még a környezetet is óvhatod a segítségükkel.