Blog

8 tipp, hogy könnyen ki tudd választani a számodra legmegfelelőbb laptopot

2021.07.22 19:23
8 tipp, hogy könnyen ki tudd választani a számodra legmegfelelőbb laptopot

A megfelelő laptop kiválasztása a legtöbbünk számára egy igencsak hosszadalmas és nehéz feladat. Nehéz eligazodni a rengeteg paraméter, gyártó és lehetőség útvesztőjében és sokszor tényleg csak a sötétben tapogatózunk. Ebben a cikkben szeretnénk végigvezetni a laptop vásárlás legfontosabb kérdésein és döntési helyzetein, hogy garantáltan a számodra legmegfelelőbb eszközt válaszd!

  1. 1. Határozd meg, hogy mire fogod használni a laptopot!

Tedd fel magadnak a következő kérdést: Mire fogod elsősorban használni a laptopot? – Otthoni használatra vásárolsz, esetleg munkahelyi felhasználásra, vagy pedig videójátékokkal szeretnél játszani? Azért fontos ezt tisztázni, mert a különböző felhasználási célok teljesen különböző laptopokat igényelnek és ezzel összefüggésben teljesen más árkategóriába is esnek bele. Nézzük meg a felhasználási lehetőségeket:

a. Otthoni/általános felhasználás

Az otthoni felhasználásról nagy általánosságban elmondható, hogy elég hozzá egy belépő szintű notebook is. Ebben a kategóriában általában internetezésre és alacsony teljesítményigényű programok futtatására használják az emberek a laptopot.
Az otthoni felhasználáshoz egy 4 GB memóriájú és Intel Core i3-as processzorral rendelkező notebook ideális választás lehet számodra.

  1. Munkahelyi felhasználás

A munkahelyi használathoz már célszerű legalább egy szinttel feljebb lépni. Itt már szükség van a nagyobb teljesítményre és célszerű nagyobb kijelzőjű laptopot választani. Fontos persze meghatároznod, hogy pontosan mire is fogod használni a munkahelyen – az Excel és a Word dokumentumok kezelése nem állítja különösebb kihívás elé a gyengébb notebookokat sem, azonban grafikusok, vagy éppen videósok számára ennél már erősebb eszközre lesz szükség.
Itt már célszerű 8 GB memóriában és egy i3 vagy i5-ös processzorban gondolkodni.

  1. Gamer felhasználás

Nem szabad elfeledkeznünk a gamer gépekről sem, amelyek videójátékok zökkenőmentes futtatására vannak kifejlesztve. A legújabb játékoknál óriási teljesítményre van szükség, így fontos, hogy lehetőleg egy bivalyerős gépet válasszunk.
A 8 GB-os memória a minimum ezen a szinten, emellé pedig egy i5-ös processzor is alap!

2. Új vagy használt laptopot fogsz vásárolni?

Az új laptop vásárlásnak elvitathatatlanul megvannak a maga előnyei:

Egy olyan terméket kapsz kézhez, aminek garantáltan nem lesz semmiféle problémája éveken keresztül, amennyiben normálisan használod. Az akkumulátor állapota tökéletes lesz. Garanciális terméket vásárolsz.   Tehát ha a piacon való legjobbat szeretnéd megvenni, akkor nincs kérdés: Neked egy új laptopot kell vásárolnod. Azonban ma már a használt elektronikai termékek piacán különösen keresettnek számítanak a használt/felújított laptopok. És hogy miért?
Az esetek többségében az új notebook árának a töredékéért kapod meg a használtat, tízezreket, vagy százezreket spórolva. Egy több éves használt laptopnak is lehet kiváló a teljesítménye és ezt a teljesítményt még hosszú ideig fent is tarthatja.

Használt laptopokra is kaphatsz 1-2 éves garanciát.

A használt laptop vásárlásról már írtunk, a cikket ide kattintva elérheted.

  1. 3. Windows vagy Mac?

A Windows és a Mac párharca párhuzamba állítható a Coca-Cola – Pepsi, vagy a Mercedes – Audi rivalizálással. Mindkét oldanak megvannak a maga érvei és nehéz a személyes preferenciákat félretenni ebben a kérdésben. Ami biztos, hogy ár-érték arányban a Windows-os laptopok valamennyivel az Apple termékei előtt járnak. Ugyanabban a konfigurációban szinte minden esetben olcsóbb lesz a Windows, mint az Mac. Otthoni felhasználásra mi a Windowst ajánljuk. A presztízs és márkaérték egy elég szubjektív szempont, azonban ebben az esetben az Apple termékei jönnek ki győztesen. Ez köszönhető az elmúlt évek marketing kampányainak és a Mac megjelenésbeli előnyeinek (legyünk őszinték, az Apple termékei még évekkel később is modernnek és szépnek tűnnek). Ha ezek fontosak számodra, akkor valószínűleg a Mac lesz a megfelelő döntés számodra.

Fontos kiemelni, hogy egy Gamer számára a Mac nem fog szóba jönni, mert nem erre találták ki ezeket a termékeket. Ha videójátékokkal szeretnél játszani, akkor mindenképpen Windowst válassz.

  1. 4. Mekkora legyen a laptop kijelzője?

11” - 12” akkor célszerű választani, ha útközben sokat használod az eszközt, hiszen ebben a méretben könnyűek és kicsik a laptopok.
13” - 14” kijelzőjű laptopok még egészen könnyűek, ezeket célszerű választani, ha irodai és otthoni felhasználás is fontos számodra és előreláthatólag sokat fogod magaddal cipelni az eszközt.
15” - 16” a tökéletes filmnézős méret.
17” kijelzőjű notebookot akkor ajánlunk, ha valamilyen speciális munkához (grafikusoknak például) jó nagy kijelzőre van szükség.

 A kijelző méret növekedése együtt jár a súly növekedésével is. Ha állandóan úton vagy, akkor érdemes átgondolni, hogy vajon szükséged van-e egy nagy méretű, nehéz laptopra, vagy sem.

5. Milyen processzorral vegyek laptopot?

A processzor a laptop legdrágább alkatrésze, minősége, gyorsasága, teljesítménye nagyban meghatározza az eszköz működését. Ebből következik, hogy jól meg kell gondolni, milyen processzorra van szükségünk.

Jelenleg a 2 legnagyobb processzor gyártó az AMD és az Intel, az általuk gyártott processzorokkal fogunk találkozni a laptopok 99%-ban. Hogy milyen processzort célszerű választanunk, erősen összefügg azzal, hogy milyen célra fogjuk használni a laptopunkat. Nézzük is:

Otthoni használat esetén az Intel Core i3 processzorok kiváló választásnak bizonyulnak, hiszen ezekkel már az kisebb programok futtatása, az internetezés, filmnézés, ügyintézés gördülékenyen fog működni.

  •      A munkahelyi tevékenységek már magasabb teljesítményt igényelnek így itt az Intel Core i5-öt, vagy AMD A12-t ajánljuk.
  • Videójátékok futtatása esetén még egy szinttel érdemes feljebb mennünk. Itt a minimum egy Intel Core i5-ös processzor, de célszerűbb a magasabb teljesítményt biztosító Intel Core i7-es processzort választani.

6.Milyen adattárolót válasszak, avagy HDD vagy SSD?

A laptopok egyik legfontosabb részegysége az adattároló. Erre kerül az operációs rendszer, a feltelepített programok, fájlok stb. Az adattárolóknak két fajtáját különböztetjük meg:

 A HDD - vagy más néven a merevlemez (Hard Disk Drive) - a korábbi technológia

 Az SSD (Solid State Drive) pedig az újabb megoldás a kettő közül

 Az SSD-s laptopok előnye a HDD-el szemben, hogy nagyobb sebességet biztosítanak, a programok és a videójátékok könnyebben futtathatók rajtuk. Fontos elmondani, hogy az SSD drágább, mint a HDD és összességében kisebb kapacitású is – azaz például képek, videók nagy mennyiségű tárolására megfelelőbbek a HDD-s laptopok.

A választásnál azt kell mérlegelned, hogy mi a fontosabb számodra: Fontos számodra, hogy gyorsan és zökkenőmentesen fussanak a programok (ebben az esetben SSD-t érdemes választanod), vagy elég számodra a teljesen átlagos sebesség is, de szeretnél minél több tárhelyet a laptopodon (ebben az esetben pedig érdemes HDD-t választanod).

 

  1. 7. Mennyi memóriára (RAM) van szükségem?

A RAM a laptop elsődleges memóriája. Minél nagyobb a beépített RAM mérete, a laptop annál hatékonyabban, gyorsabban dolgozik. Hogy meghatározzuk, mennyi RAM-ra van szükségünk, ugorjunk vissza oda, hogy pontosan milyen célból vásárolod meg a notebook-ot.

Otthoni felhasználás esetén 4 GB RAM-nál nem igazán kell több.

Munkahelyi felhasználás esetén már 8 GB RAM-ban érdemes gondolkodni.

Videójátékokhoz pedig azt javasoljuk, hogy minimum 8 GB RAM legyen az eszközben.

  1. 8. Van operációs rendszer előre telepítve a laptopon vagy sem?

Szeretnénk eloszlatni azt a tévhitet, hogy minden laptopon előre telepítik az adott operációs rendszert – csak akkor fogsz operációs rendszerrel ellátott laptopot kapni, ha ez fel van tüntetve az adott oldalon! Ha nincs saját Windows licenszed, akkor mindenképpen kérd az operációs rendszer feltelepítését.

Összefoglalva a legfontosabbakat:


Felhasználás


Processzor


Memória / RAM


SSD vagy HDD


Windows vagy Mac


Otthoni
/ általános


Intel
Core i3


4
GB


64
– 128 GB HDD


Windows


Munkahelyi


Intel
Core i5 / AMD A12


8
GB


128
GB HDD / SSD


Windows
/ Mac


Gamer


Intel
Core i5 / Intel Core i7


Minimum
8GB


128
GB SSD


Windows