Blog

RAM gyorstalpaló - avagy tippek, hogy ne fagyjon le a laptopod

2022.01.17 10:07
RAM gyorstalpaló - avagy tippek, hogy ne fagyjon le a laptopod

Létezik annál idegesítőbb érzés, mint amikor a néhány hónapja vásárolt laptopod iszonyatosan lelassul? Káromkodás és dühkitörések helyett inkább előzd meg a problémát! Válassz okosan memóriát (RAM) gépedbe!

Tudtad, hogy a számítógépek memóriájának (random access memory) is véges a tárolókapacitása? Mit gondolsz, hogyan reagál laptopod, ha a RAM-ba egyszerre hirtelen túl sok információ zúdul? Ugyanúgy megbolondul, mint mi, földi halandók, amikor azt se tudjuk, hol áll a fejünk, annyi mindenre kellene figyelnünk.

 

Mennyi memória kell a laptopba?

 

Mégis akkor hol a határ? Milyen teljesítményű RAM szükséges a laptopod használatához? Azt szokták mondani, hogy a Windows 10 minimális RAM igénye 4 gigabájt. Igen, anyuéknak otthonra tökéletesen elég ez a mennyiség, de te inkább a dupláját, 8 GB-t tűzz ki alsó határnak. Ezzel a teljesítménnyel már nem kell aggódnod géped sebessége miatt, amennyiben tanulsz, és böngészéshez, valamint modern szoftverekhez, alkalmazásokhoz használod. De ha gamer vagy, esetleg 3D modellezéshez, rendereléshez és képszerkesztő szoftverekhez kell a laptop, tehát ezzel kelsz és fekszel, akkor alighanem a 16 GB RAM-osok közül lesz valamelyik a hű társad.

 

DDR3 RAM vagy DDR4 RAM - mi a különbség?

 

Jelenleg ezek a legelterjedtebb RAM típusok, melyek a mindennapi tevékenységekhez megfelelőek. Mégis, az ökölszabály szerint minél nagyobb teljesítményre és sebességre van szükségünk, annál célszerűbb a DDR4-es verziót választani. Mivel ez nagyobb memóriamérettel és kisebb fogyasztással működik, egyszerűen gyorsabb és valamivel megbízhatóbb, mint a DDR3-as széria.

 

Egy biztos, ha a Nextcomp oldalát böngészed, könnyen eligazodsz majd a kínálatban. Használd szűrőinket a tökéletes használt laptop megtalálásához!