Blog

Milyen vírusírtót válassz a laptopodra, PC-dre?

2021.07.12 15:49
Milyen vírusírtót válassz a laptopodra, PC-dre?

Nagyon jól tudjuk, milyen nehéz kiválasztani a megfelelő vírusirtót, hiszen számtalan szoftver van a piacon. Éppen ezért arra gondoltunk, hogy megkönnyítjük ezt a folyamatot és összeszedjük a legfontosabb dolgokat, amiket a írusírtókról tudnod kell, illetve egy rövid toplistát is összeállítottunk neked.

Szükséges-e még egyáltalán?

 A legtöbb otthonban számos elektronikai eszköz, megtakarítás, ékszerek, és még sok más érték is megtalálható. Hogy ezeket megóvjuk a betolakodóktól, az a minimum, hogy kulcsra zárjuk az ajtókat. Vannak, akik nem szeretnek kockáztatni, ezért további óvintézkedéseket is tesznek (riasztó, kamerák, erősebb zárak, stb.)

Ugyanez igaz a számítógépekre vagy a laptopokra is. Hiszen az ott tárolt dokumentumokkal, képekkel, videókkal, jelszavakkal kapcsolatban nem szeretnénk, ha más kezébe kerülnének. Éppen ezért mindent meg kell tenni, hogy megvédjük azokat.

 Az egyik legelismertebb független kibervédelmi elemző (AV-Test) jelentése szerint csak 2007-ben 5.9 millió malware (kártevő) jelent meg. 2018-ra ez a szám elérte a 139.6 milliót. Ráadásul 2018-ban naponta ~380.000 új kártevővel bővült az internet. Ezek a számok is azt bizonyítják, hogy napjainkban mennyire fontos a vírusirtók használata.

Mi a különbség az ingyenes és fizetett vírusirtó szoftverek között?

 Az ingyenes vírusirtók egyáltalán nem azért olcsók, mert semmit sem érnek. Az ilyen ingyenes szoftverek általában alap védelmet nyújtanak. Azaz lehetőséged van teljesen megvizsgálni a számítógépedet (ez általában nem ütemezhető, ezért ezt manuálisan kell elvégezni). Továbbá arról is értesítenek, ha egy fertőzött fájlt szeretnél letölteni.

Az ingyenes vírusirtók legnagyobb hátránya a technikai támogatás hiánya (nincs support).

Ezzel szemben a fizetett szoftverek sokkal több lehetőséget kínálnak, és valamivel nagyobb biztonságot is. A fizetős verziókban nincsenek hirdetések, automatikusan megviszgálják a bejövő leveleket, van szülői felügyelet funkció, illetve az vírusok adatbázisa automatikusan frissül. Azaz mindig naprakészek lesznek, és minden új kártevő is felkerül a fekete listára.

A fizetett vírusvédelmi rendszerek gyakran tartalmaznak olyan hasznos extrákat, mint például a biztonsági mentés és helyreállítás, ami roppant hasznos lehet abban az esetben, ha összeomlik a rendszer. Illetve a folyamatos supportról se feledkezzünk meg, ami az ingyenes verzióknál nem megszokott.

Mely vírusirtók a legjobbak?

 

Nagyon nehéz megmondani, hogy kinek melyik válik be a leginkább. Vannak olyan szoftverek, amelyeknek könnyebb a kezelőfelülete, van amelyiknek több extra van a tarsolyában, van amelyik nagyobb erőforrást igényel. Szóval elég sok mindentől függ. A lenti listát a tapasztalatok, és a szakemberek által összeállított listák alapján állítottuk össze.

1. Bitdefender Total Security

 Ár: 11.999 Ft / 3 eszköz / év

 A Bitdefender egyszerre három rendszerre is védelmet tud nyújtani (Windows, Android, macOS), ráadásul 30 napos pénz visszafizetési garanciát is vállalnak. Szóval ha nem válik be, akkor 1 hónapon belül visszakérheted a pénzedet. A legtöbb IT szaklap szerint ez az egyik legjobb vírusirtó a piacon. Azonban az egyik legnagyobb hátránya, hogy a megszokottnál nagyobb a hardverigénye, éppen ezért a gyengébb teljesítményű laptopokra nem ajánljuk.

Kinek ajánljuk: Olyan felhasználóknak, akik egy szoftverrel szeretnének több eszközt is a kellő védelemmel ellátni.

 

2. K7 Ultimate Security

  Ár: ~7.500 Ft / 1 eszköz / év

Lassan már 30 éve jelen vannak a piacon, és évről évre egyre jobb pontszámokat érnek el a tesztelések során. Az előzőhöz hasonlóan ez a szoftver is ott van a top vírusirtók között. A minőségnek pedig megvan az ára. Otthoni használatra, kevesebb funkcióval ugyan, de nem olyan csípős az ára. Ezzel szemben a business license díja (1-25 eszköz) 147.000 Ft / év.

Kinek ajánljuk: Elsősorban olyan felhasználóknak ajánljuk, akik kedvelik az egyszerű kezelőfelületeket, és a jó minőség érdekében kicsit jobban belenyúlnak a zsebükbe.

3. McAfee® Total Protection

  Ár: ~15.000 Ft / 10 eszköz / év

 A Bitdefenderhez képes kicsivel drágább, azonban szintén ugyanolyan minőségi védelmet nyújt. Ráadásul sokkal több eszközre is telepíthető. Ők nagyon hisznek a szoftverük hatékonyságában, éppen ezért ők is 30 napos visszafizetési garanciát vállalnak. Szóval rosszul nem járhatsz.

 Kinek ajánljuk: McAfee® Total Protection tökéletes megoldás otthoni használatra, illetve munkahelyi használatra is.

 

4. Avast® Free Antivirus

Ár: Ingyenes

 Az Avast az AV-Comparatives teszteken, szinte mindig kiválóan teljesít. Éppen ezért ez az egyik legjobbnak mondható ingyenes vírusirtó a piacon. Ráadásul nem csak Windows-ra, hanem Androidra, és Mac-re is kiváló megoldás lehet.

Kinek ajánljuk: Ezt azoknak ajánljuk, akik nem szeretnének pénzt költeni vírusirtóra, azonban adataikat biztonságban szeretnék tudni.