Blog

Milyen laptopot vegyél grafikusként?

2021.07.12 16:19
Milyen laptopot vegyél grafikusként?

Egy grafikus számára nem elég az átlagos notebook teljesítmény, ha munkáról van szó. A teljesítmény mellett pedig nem feledkezhetünk el a laptop súlyáról sem, hiszen ma már egyre jellemzőbb, hogy a grafikusok gyakorlatilag a legkülönbözőbb helyekről dolgoznak és mindig mozgásban vannak. Mint ahogyan szinte minden szakmában, itt is meg kell találni az egyensúlyt a teljesítmény, a súly, a kijelzőméret és felbontás és az ár között.

  1. 1. Teljesítmény

A grafikai munkák esetében kijelenthető, hogy a magas(abb) teljesítmény elengedhetetlen a mindennapi gördülékeny munkavégzéshez. Ha processzorról beszélünk, akkor a legjobb választásnak mi az Intel Core i5-öt, vagy az Intel Core i7-et tartjuk. A memória (RAM) alapjaiban határozza meg a a működés hatékonyságát és gyorsaságát, így ebben az esetben is arra kell törekedni, hogy minél több legyen a laptopunkban – mi azt javasoljuk, hogy legalább 8 GB RAM-ban gondolkodj.

  1. 2. Kijelző

Grafikusként elengedhetetlen a színhű megjelenítés és a relatíve magas felbontás, hiszen ez nagyban meghatározza a munkavégzés minőségét.
Mi hüvelykujj szabályként azt határoznánk meg, hogy egy 15.6”-os kijelzőnél kisebben semmiképpen se gondolkozz. Az ideális méret a 17.3”, azonban itt már figyelembe kell venni azt, hogy fix helyről dolgozol, vagy folyamatosan mozgásban vagy, hiszen a nagyobb kijelzőjű gépek nehezebbek és emiatt macerásabb őket hordani. A magas felbontás sem egy elhanyagolandó szempont. A felbontás növekedésével a színek is élesebbé válnak.

Javasoljuk a széles képernyős Full HD felbontást.

  1. 3. Üzemidő

Ha grafikusként kávézókból dolgozol, akkor nem elképzelhetetlen, hogy nincs töltésre lehetőség, vagy az összes töltőt elfoglalták már előtted. Ilyenkor elkerülhetetlen, hogy fél szemünkkel ne a töltöttségi szintet bámuljuk – és ha a laptopunk üzemideje alacsony, akkor sajnos könnyen meglepetések érhetnek minket. A megfelelő akkumulátorral ezek a problémák kiküszöbölhetők. 12-14 órás üzemidővel egészen biztosan megoldható, hogy egy teljes napot végig dolgozz gyakorlatilag bárhonnan.

  1. 4. Tárhely

A grafikusoknak jellemzően sok tárhelyre van szükségük, hiszen a munkáikat valahol tárolniuk kell. Egy 64 GB-os tárhely sajnos csak ideig óráig elég, ezért érdemes alsó hangon 128 GB tárhelyben gondolkodnod. Sokan alkalmazzák azt a megoldást, hogy egy külső tárhelyet használnak a munkáik tárolására és egy SSD-s laptopot vásárolnak, amin ugyan kevés a tárhely, azonban a sebessége nagyobb és elősegíti a gyors és hatékony munkavégzést.

A figyelmedbe ajánljuk a következő laptopokat:

Lenovo Thinpkad T450

HP Probook 650 G2

HP Elitebook 840 G1