Blog

Milyen laptopot válassz egyetemistaként?

2021.07.12 15:15
Milyen laptopot válassz egyetemistaként?

Ma már nem az a kérdés, hogy egy egyetemistának vajon szüksége van-e laptopra az egyetemi évek során. Az igazi kérdés az, hogy milyen laptopot vásárolj? Ha laptop választás előtt állsz, és fogalmad sincs, hogy mi alapján dönts, akkor ez a cikk neked szól hiszen összeszedtük azokat a szempontokat, amiket érdemes mindenképpen szem előtt tartanod.

 

 

  1. A legfontosabb szabály: Ne a készülék ára legyen a mérvadó!

 Ha nem egy műszaki beállítottságú ember vagy (vagy csak egyszerűen hidegen hagynak az ilyen dolgok), akkor az olyan szempontok, mint az optikai meghajtó, SSD, HDD, 8 magos processzor stb., valószínűleg nem igazán mondanak neked semmit. Ez azt szokta eredményezni, hogy a laptop paraméterei helyett az árakat hasonlítjuk egymáshoz (hiszen azokat az értékeket mindannyian értjük).

 “Ha valami drága, akkor az biztosan jobb is” – szól a tipikus közhely, ami nem is feltétlenül igaz. Miért?

 Tegyük fel, hogy kinéztél egy konkrét terméket (pl.: Dell Latitude E5450 Core i5-5300U), ami az egyik boltban 99.899 Ft, míg egy másikban 119.899 Ft. Most akkor a drágább jobb lenne? A válasz egyértelmű nem, hiszen ugyanarról a termékről van szó! De ha két teljesen különböző terméket hasonlítanánk össze, akkor sem biztos, hogy az ár jól kifejezné a termékek konfiguráció közötti különbséget.

 Attól hogy valami drágább nem biztos hogy neked arra a készülékre lesz szükséged.

 

  1. Az első kérdés: Mire szeretnéd használni a laptopot?

 Ez lesz mindennek az alapja. Egy jogász-, bölcsész-, közgazdász - vagy tanár szakos  hallgatónak egy kisebb teljesítményű gép is elengedő. Ezzel szemben egy mérnöknek tanuló egyetemistának sokkal komolyabb laptopra lesz szüksége (köszönhetően például a programoknak, amelyeket a tanulmányai során fog használni), aminek valószínűleg az ára is kicsivel magasabb lesz.

Azoknak az egyetemi hallgatóknak lesz a legkönnyebb dolguk, akik olyan alapvető tevékenységekre szeretnék használni a készüléket, mint a jegyzetelés, beadandók elkészítése, vagy szórakozás. Nekik egy alacsonyabb kategóriájú laptop is megfelelő választás lesz.

 

  1. A nagyobb vagy a kisebb a jobb?

 Azoknak a hallgatónak, akik hosszabb utat tesznek meg az egyetem, és az otthonuk között, praktikusabb lehet egy kisebb méretű notebookot választani, mivel sokkal könnyebbek, és kényelmesebben elférnek a táskában.

 Ezzel szemben egy mérnöknek, vagy grafikusnak tanuló egyetemistának a nagyobb képernyős laptop fog kelleni, köszönhetően annak, hogy precíz, pontos munkát kell majd végezniük, ahol fontos, hogy nagyobb méretben láss mindent.

 

  1. Mennyire fontos az üzemidő számodra?

 Az akkumulátor üzemidejére is érdemes odafigyelni, hiszen ha hosszabb ideig szeretnéd használni a laptopodat, és valamilyen oknál fogva nem tudod azt tölteni, akkor az üzemidő nagyban meghatározza majd a lehetőségeidet. Persze teljesen evidens, hogy a hosszabb üzemidő mindig jobb.

 Egy kis adalék még ide: A hosszabb üzemidővel bíró készülékkel egy kis helyet is tudsz a táskádban spórolni, hiszen a töltőt otthon is hagyhatod.

 

  1. Milyen időtávban tervezel a laptoppal?

 Azt ajánljuk minden készülék vásárlásakor, hogy hosszú távon gondolkozz.

Válassz olyan készüléket ami könnyen bővíthető. Így ha úgy hozná az élet, hogy egy erősebb laptopra lenne szükséged, ne kelljen emiatt egy újabb készüléket vásárolnod. Sokkal olcsóbb a meglévő laptopot bővíteni, mint egy új készüléket vásárolni.

 

Reméljük ezzel a kis összefoglalóval sikerült megkönnyítenünk a laptop vásárlás folyamatát. Ha további segítségre lenne szükséged, akkor írj nekünk, és nagyon szívesen segítünk megtalálni a számodra legjobb készüléket.