Blog

Hogyan óvd meg laptopod a zord hidegtől?

2021.12.20 11:00
Hogyan óvd meg laptopod a zord hidegtől?

A fogvacogtató mínuszok bizony laptopunkat is megterhelik. Ezért kiemelten fontos tisztában lennünk vele, hogyan reagál gépünk a hirtelen hőmérséklet-ingadozásokra. A cél, hogy lehetőleg megvédjük az átfagyástól, vagy amennyiben már megtörtént a baj, ne okozzunk még nagyobb kárt benne.

Tudtad, hogy a laptopok is lebénulhatnak a dermesztő fagytól? Hogy ugyanolyan érzékenyek a túl nagy hőmérséklet-változásra, mint mi, földi halandók? Akkor mindenképp olvass tovább!

 

A legnagyobb ellenség: pára

 

Akár a munkához keresel társat, akár tanulóként viszed magaddal notebookodat, arra figyelj, hogy ne kezdj azonnal, őrült módjára dolgozni! Ha kint dideregsz, és hirtelen belépsz egy meleg helyiségbe, téged is megcsap a forróság, nem igaz? Laptopod is pont így működik. A mínuszok után kicsit pihentetni kell, hogy megfelelően átmelegedjen, hozzászokjon a szobahőmérséklethez. Ha türelmetlen vagy, és rögvest szeretnéd használni a melegebb helyen, jön a műszaki cikkek ádáz ellensége és kegyetlenül lecsap. A pára károsodást, sőt zárlatot is okozhat laptopunkban.

 

Mire leselkedik veszély?

 

A legfenyegetőbb kockázat átfagyás esetén az akkumulátor és a kijelző párásodása. Az akku esetében rövidzárlat keletkezhet, ami akár teljesen tönkre teheti laptopunkat, míg a kijelzőn a színtartomány károsulhat.

 

Mit tegyél a baj megelőzése érdekében?

 

Használj olyan laptopot, ami jobban ellenáll a téli idő megpróbáltatásainak. A Dell és Lenovo laptopok “immunrendszere” például erősen felkészült a zord hidegre. Kültéren is bírják a gyűrődést, ráadásul a párával szemben is hatékonyabban lépnek fel az átlagos gépeknél. A másik lehetőség a laptopmelegítők, valamint a vízálló, hőszigetelt laptoptartók használata, amiket a Nextcomp Kiegészítők aloldalán találsz.

 

Mit csinálj, ha beütött a (fagy)krach?

 

Ahogy fentebb is írtuk, várj egy kicsit! Legalább egy óráig ne nyúlj a laptophoz, majd nyisd fel és hagyd, hogy magától vegye fel a szobahőmérsékletet! A radiátornak, hajszárítónak vagy bármilyen egyéb hősugárzó berendezésnek még a gondolatát is verd ki a fejedből!

 

A fenti tippek betartásával és a megfelelő használt laptop és kiegészítők beszerzésével garantáltan nem kell attól rettegned, hogy idő előtt lefagy a géped.