Blog

Hogyan használd helyesen a laptop töltőt?

2021.07.22 19:24
Hogyan használd helyesen a laptop töltőt?

A megfelelő laptop töltés elősegítheti, hogy az akkumulátor hosszútávon is kiválóan funkcionáljon, de ennek az ellentéte is fennáll: nagyon könnyen megrövidíthetjük az akkumulátor élettartamát. Nézzük, hogy hogyan is kellene használni a laptop töltőt!

  1. Ne töltsd fel 100%-ra a laptopot!

A notebook belső áramforrásának élettartamát nagyban meghatározza az, hogy mikor csatlakoztatjuk a géphez a töltőt. Korábban sokan azt javasolták, hogy hagyjuk teljesen lemerülni a laptopot, majd töltsük fel azt teljesen - ez azonban ma már nem állja meg a helyét.
A legjobb, hogyha 20%-os töltöttség környékén kezded el tölteni a notebook-ot és 75-80%-nál megállsz a feltöltéssel! Az erre való odafigyelés hosszú távon is elősegítheti az akkumulátor kiváló működését.

  1. Ne használj soha univerzális töltőt!

Az univerzális laptop töltők potenciális veszélyforrást jelentenek a notebookra. Az univerzális töltők legnagyobb problémája, hogy ezek fordítva is bedughatók a csatlakozóba, így a polaritás felcserélhető, ami laptophoz való csatlakoztatáskor azonnal tönkreteszi azt.

  1. Húzd ki, ha már nem használod a laptopod!

Használat után ne hagyd a töltőn a laptopot - különösen ne napokra, mint ahogyan az sokaknál megfigyelhető. A laptop töltőt először a fali aljzatból kell kihúznod, utána szüntetheted meg a csatlakoztatást az adapter és a laptop között.

 

  1. Ne törd a kábelt!

Talán a leggyakoribb hiba, hogy a felhasználók nem figyelnek oda a kábelre és az egy vagy több helyen is megtörik, ezzel folyamatosan csökkentve a töltés hatékonyságát, vagy akár rövidre zárva a hálózati tápegységet. A kábelt soha ne csavard fel a töltőre és soha ne  hagyd, hogy töltés közben valami miatt megtörjön. A töltőt ne vezesd át olyan helyeken, ahol becsípődhet, vagy ahol könnyen ráléphetnek. A kábelt használat után ne dobd be csak úgy a szekrénybe, hanem a kábelen lévő kötegelő segítségével, törés nélkül tárold azt!

A leírtak apróságoknak tűnhetnek, de hosszú távon kifizetődőek. Nem sok idegesítőbb dolog van annál, mint mikor a notebook nem akar tölteni, pedig nagyon kellene!